Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018


 
  

ΩΡΙΜΑ ΓΛΥΚΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ!


Τέλος καλοκαιριού- αρχές φθινοπώρου πραγματοποιείται ο τρύγος, δηλαδή το μάζεμα των ώριμων και πιο γλυκών πλεόν σταφυλιών από τα αμπέλια.



 Ο τρύγος είναι μια ιδιαίτερα κοπιαστική εργασία, καθώς με πολλή υπομονή, αλλά και αγάπη για τη δουλειά τους, οι αμπελουργοί μαζεύουν τα σταφύλια και τα τοποθετούν σε μεγάλα καλάθια που ονομάζονται ΚΟΦΙΝΙΑ.



Τα σταφύλια που προορίζονται για την παραγωγή κρασιού μεταφέρονται στο ΠΑΤΗΤΗΡΙ.  Παραδοσιακά το πάτημα των σταφυλιών για την παραγωγή του μούστου που θα γίνει κρασί γινόταν από τους ανθρώπους με μεγάλο μεράκι και...κέφι.. Πράγματι, ήταν μια διασκεδαστική διαδικασία.



Σήμερα, υπάρχουν μηχανήματα για το σκοπό αυτό.



Από το πάτημα των σταφυλιών βγαίνει ένας χυμός που ονομάζεται μούστος.


Με το μούστο και την κατάλληλη επεξεργασία μπορούμε να φτιάξουμε πολλά προϊόντα όπως.......


ΤΟ ΚΡΑΣΙ......




Ή....ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΑ ΜΟΥΣΤΟΚΟΥΛΟΥΡΑ...





 Το κρασί, προϊόν του μούστου, υπήρξε γνωστό και αγαπητό ήδη από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες συνόδευαν τα γεύματά τους πίνοντας κρασί το οποίο αραίωναν με νερό σε ειδικά σκεύη που ονομάζονταν κρατήρες.



 Προστάτης του ήταν ο θεός Διόνυσος.



Το κρασί όμως δε λείπει και από τον Χριστιανισμό και τη θρησκεία μας. Γίνεται σύμβολο του αίματος του Χριστού μας, τοποθετείται στο ποτήρι της Θείας Κοινωνίας μέσα από το οποίο «μεταλαμβάνουμε ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ».


 Το κρασί είναι αγαθό που προσφέρει απλόχερα η ελληνική γη και την ευχαριστούμε γι΄αυτό.

Αλήθεια, όμως, από που πήρε το όνομά του το νόστιμο φρούτο;

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Στάφυλος ήταν γιος του Διονύσου και της Αριάδνης. Σε άλλο μύθο ο Στάφυλος ήταν βοσκός του βασιλέα της Αιτωλίας Οινέα. Καθώς έβοσκε τις κατσίκες του, παρατήρησε ότι μια από αυτές τρώγοντας συνέχεια ένα συγκεκριμένο καρπό πάχαινε περισσότερο από τις άλλες. Μάζεψε τότε αρκετούς και τους πρόσφερε στον βασιλιά του. Εκείνος παρασκεύασε ένα χυμό τον οποίο ονόμασε "οίνο", στον δε καρπό έδωσε το όνομα του βοσκού του (σταφύλι).

Τα δευτεράκια μας ως μικροί αμπελουργοί έφτιαξαν τα πιο ώριμα γλυκά σταφύλια έτοιμα για τον τρύγο!