Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018

Εξερευνώντας τον κόσμο της ρομποτικής!!!

Εξερευνώντας τον κόσμο της ρομποτικής!!!

Όταν ακούμε «ρομπότ» σκεφτόμαστε γιγάντιες μηχανές που φτιάχνουν δημιουργήματα της φαντασίας και μπορούν να κάνουν υπεράνθρωπα πράγματα. Κι όμως, τα ρομπότ υπάρχουν στην καθημερινότητά μας, με πολλούς και διάφορους τρόπους: στα παιδικά παιχνίδια, στον μηχανισμό που καθαρίζει την πισίνα του κολυμβητηρίου και φυσικά στη σύγχρονη χειρουργική. Δεδομένου, λοιπόν, ότι η ανάγκη για νέες τεχνολογικές δυνατότητες δεν θα σταματήσει ποτέ, η χρήση της ρομποτικής τόσο στις επιστήμες όσο και στον εμπορικό κόσμο, πρόκειται να αναπτυχθεί όσο λίγες επιστήμες τα επόμενα χρόνια.

Πρόσφατα, λοιπόν, θελήσαμε κι εμείς να δώσουμε την ευκαιρία στα τριτάκια μας να εισαχθούν στον μαγικό κόσμο της ρομποτικής διοργανώνοντας τη μηνιαία εκδρομή μας στον χώρο της Ampersand. Έτσι τα παιδιά μας ήρθαν σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό και βλέποντας τις εντολές τους να εφαρμόζονται σε πραγματικές κατασκευές. Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική και ταυτόχρονα ψυχαγωγική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι μετατρέποντας έτσι την εκπαίδευση σε μια συγκλονιστική περιπέτεια και ανακάλυψη ταυτόχρονα.

Επισκεπτόμενοι τον χώρο της Ampersand οι μαθητές μας γνώρισαν το μοντέλο εκπαίδευσης S.T.E.M. του οποίου η δραστηριότητα ρομποτικής είναι η απόλυτη έκφραση. Πιο συγκεκριμένα, με τη βοήθεια των μηχανοκίνητων μοντέλων της LEGO® και τα ειδικά διαμορφωμένα σενάρια σχετικά με την ενέργεια, την ανακύκλωση, τη βιολογία, τα φυσικά φαινόμενα, τον πλανήτη, το διάστημα κλπ. οι μαθητές κατασκευάζουν και προγραμματίζουν δίνοντας "ζωή" στις δημιουργίες τους.

Για τον προγραμματισμό χρησιμοποιείται το επίσημο λογισμικό της LEGO® και το ελεύθερο λογισμικό Scratch, με την βοήθεια των οποίων οι μαθητές αναπτύσσουν την αλγοριθμική τους σκέψη, μαθαίνοντας και καλλιεργώντας δεξιότητες όπως:
Αυτοπεποίθηση - Αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, θετική ανατροφοδότηση)
Ορθολογική σκέψη (σχεδίαση, συναρμολόγηση, προγραμματισμός, δοκιμή, αξιολόγηση)
Δημιουργικότητα - Φαντασία (διαχείριση χρόνου, έργου και πόρων)
Δεξιότητες επικοινωνίας (συνεργασία στην ομάδα)
Αντίληψη - Παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος σε στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού)
Καινοτομία - ερευνητικό πνεύμα (νέες ιδέες για κατασκευές και δυνατότητες)
Αρέσκεια για μάθηση και προσαρμοστικότητα στην αλλαγή

Τα παιδιά μας, λοιπόν, με κεντρική θεματική τη Μυθολογία συνεργάστηκαν σε μικρές ομάδες και αξιοποιώντας την έμφυτη παιδική τους περιέργεια και τη δημιουργικότητά τους κατασκεύασαν Sphinx Robots και καταπέλτες με τη βοήθεια ρομποτικών μοντέλων!
Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! 
Ώρα, λοιπόν, να θαυμάσουμε τους μικρούς μας σε μια συναρπαστική και ψυχαγωγική εμπειρία που δεν ήθελαν να τελειώσει!