Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

   Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας  φιλοξενεί αριστουργηματικά εκθέματα βγαλμένα από τα σπλάχνα του ιερού χώρου και τις ανασκαφές της περιοχής, όπως το ακέφαλο άγαλμα της θεάς Δήμητρας, μαρμάρινη σαρκοφάγο των ρωμαϊκών χρόνων ,το άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, τον Πρωοαττικό αμφορέα της Ελευσίνας , πολύτιμα σκεύη - αγγεία και έργα κεραμεικής.
   Toν Ιανουάριο οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το μουσείο της Ελευσίνας, περιηγήθηκαν στον υπαίθριο χώρο και γνώρισαν από κοντά το σημείο από το οποίο ο Άδης (αναφερόμενος και ως Πλούτωνας) απήγαγε την Περσεφόνη και προκάλεσε μεγάλη θλίψη στη μητέρα της, θέα Δήμητρα.Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη είναι στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία. Συζητήσαμε για τον συγκεκριμένο μύθο και είδαμε τα απομεινάρια  του ναού της  θεάς Δήμητρας στον οποίο οι Ελευσίνιοι έκαναν θυσίες προς τιμήν της.
   Η ξενάγησή μας συνεχίστηκε στο εσωτερικό του χώρου, στο οποίο οι υπεύθυνοι του μουσείου μάς παρουσίασαν όλα τα εκθέματα και μάς εξήγησαν την ιστορία και την προέλευσή τους. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και εντυπωσιάστηκαν  από το συγκεκριμένο μουσείο το οποίο χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί μία καινοτομία για την εποχή του.