Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

Γιορτή 17ης Νοεμβρίου 1973


Κάθε χρόνο, ο νους μας γυρίζει στην κορύφωση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν με τη δράση του φοιτητικού κινήματος ήδη ένα χρόνο πριν, για να μετατραπούν σε χείμαρρο, που παρέσυρε τη νεολαία και τον ελληνικό λαό ενάντια στην 7χρονη δικτατορία της 21ης Απριλίου... Στην κορύφωση του αγώνα, κυρίως της νεολαίας, για καλύτερη παιδεία, ελευθερία, δημοκρατία και ανεξαρτησία, αξίες πάντα διαχρονικές και επίκαιρες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, με πρωτοπόρα τη νεολαία, πάντα υπήρχαν αντιδικτατορικές εκδηλώσεις. Πάντα υπήρχαν δυναμικές κινητοποιήσεις, παρά τις διώξεις, τις δίκες, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις και τα βασανιστήρια εις βάρος των "αντιφρονούντων".
Στο διάστημα 14 – 17 Νοεμβρίου όμως, η κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές ήταν το αποκορύφωμα που έκανε όλους τους Έλληνες να συσπειρωθούν και οδήγησε σε απανωτές εξελίξεις.
Ανένδοτοι οι φοιτητές να σταματήσουν τον αγώνα, ανένδοτη και η κυβέρνηση. Στις 17 Νοεμβρίου ο στρατός εισβάλλει στο χώρο του Πολυτεχνείου και δίνει τέλος στους αγώνες της νεολαίας. Ο υπόλοιπος λαός όμως, απέκτησε ελπίδα, δύναμη και θάρρος. Λίγους μήνες αργότερα, η χούντα καταρρέει.
               Έχουν περάσει 44 χρόνια από τότε. 44 χρόνια μπορεί να φαίνονται πολλά, όμως δεν είναι εύκολο να ξεχαστούν η δύναμη ψυχής, η θέληση για ελευθερία και δικαιοσύνη και οι αγώνες των ανθρώπων αυτών.
               Σας περιμένουμε την Πέμπτη, 16-11-2017, να ταξιδέψετε μαζί μας στα χρόνια εκείνα και να παρακολουθήσετε την προσπάθεια των παιδιών να παρουσιάσουν το χρονικό των ημερών με τον δικό τους τρόπο.