Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

Εκδρομή στον Εθνικό κήποΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ...ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ!


 Μια από τις πιο όμορφες εκδρομές πραγματοποιήσαν τα απίθανα τριτάκια μας για τον μήνα Σεμπτέβριο...

 Στην καρδιά της Αθήνας, σε έναν κήπο που χρονολογείται από το 1839, τα τριτάκια μας περπάτησαν στα μονοπάτια του, θαύμασαν τα διαφορετικά και ποικίλα είδη φυτών, λάτρεψαν τα ζωάκια του κι έπαιξαν ανέμελα στην παιδική χαρά του.

Η επαφή με τη φύση και ο υπέροχος καιρός κράτησαν το χαμόγελο και την καλή μας διάθεση μέχρι την επιστροφή μας στο σχολείο. Ποιος θα είχε παράπονο άλλωστε μετά από τόσο παιχνίδι και ξέγνοιαστες στιγμές;;;;
ΓΙΑ...ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ!

Ο Εθνικός Κήπος είναι ο πρώτος οργανωμένος χώρος διακοσμητικού πρασίνου της Νεότερης Ελλάδος, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί και ως Ιστορικός τόπος (Φ.Ε.Κ.49/Α.Α.Π./23-3-2011). Στον ίδιο χώρο υπήρχε στην αρχαιότητα το ιερό άλσος του Λυκείου. Δημιουργήθηκε σαν προέκταση στο ύπαιθρο των ανακτόρων Όθωνος και Αμαλίας. Ο ρυθμός του είναι “γραφικός”, προσαρμοσμένος στις Ελληνικές συνθήκες και συμπληρωμένος με στοιχεία του “κλασικού” ρυθμού.
Η διαμόρφωσή του ξεκίνησε το 1839 - 1840 με την φύτευση 15.000 καλλωπιστικών φυτών, που μεταφέρθηκαν από το Μιλάνο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν φυτά από χώρες της Ευρώπης και Βορείου Αφρικής. Φυτεύτηκαν επίσης πολλά αυτοφυή φυτά από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Τις κηποτεχνικές εργασίες οργάνωσε - επέβλεψε ο Γάλλος κηποτέχνης Λουδοβίκος Μπαρώ, “ο πλάσας τον κήπον τούτον” (Ορφανίδης), με βοηθό, από το 1846, το γεωπόνο Φρειδερίκο Σμιθ. Το 1923 έγινε δημόσιος και ονομάστηκε “Εθνικός Κήπος”. Έχει έκταση 154.000 μ2.
Στην έκταση που καλύπτει, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες είδη δέντρων, θάμνων και άλλων φυτών, πολλά είδη πουλιών, λίμνες, διάφορα κτίσματα (Παιδική Βιβλιοθήκη, Κτίριο Βοτανολογικής Συλλογής, παραδοσιακό καφενεδάκι), αρχαιολογικά κατάλοιπα (μωσαϊκό ρωμαϊκής έπαυλης, διάσπαρτα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη), ένα ηλιακό ρολόι, διακοσμητικά στοιχεία (πέργκολες, λίμνες), προτομές όπως του Αριστ. Βαλαωρίτη, Ι. Ευνάρδου, Ι. Καποδίστρια, Ζαν Μωρεάς (Jean Moreas), Δ. Σολωμού, Σπ. Σαμαρά. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χώρο της ζωοπτηνολογικής συλλογής.

Μπορείτε να πατήσετε εδώ για μια πλήρη περιγραφή των πιο αξιόλογων σημείων του κήπου με ανάλογο φωτογραφικό υλικό! 

Αξίζει ιδιαίτερα!

https://www.cityofathens.gr/episkeptes/aksiotheata/diadromes-stin-istoria-tis-athinas/o-kipos-tis-athinas